«

»

Hemorrojder är ett vanligt problem under graviditeten

Hemorrojder är ett vanligt problem under graviditeten.

Hemorrojder innebär att analkuddarna, som är små kuddar av bindväv och blodkärl i analkanalen, blir förstorade.

Hemorrojder är ett vanligt besvär. Minst hälften av alla personer, män som kvinnor, får hemorrojder någon gång i livet. Det är dock något vanligare hos gravida. Det är ofarligt men kan göra mycket ont eller klia.

Det är inte helt klarlagt vad som gör att man får hemorrojder.

Hemorrojder ger blödningar vid toalettbesök och kan behandlas med kortison, smärtstillande och kärlsammandragande salvor. Hemorrojder kan resultera i smärta efter förstoppningsepisoder.

Symtom

Om man har hemorrojder är det vanligt att:

  • man blöder från ändtarmen, oftast upptäcker man det genom att pappret blir rött när man torkar sig efter toalettbesök
  • det kliar och svider runt ändtarmsöppningen
  • lite avföring eller slem läcker ut
  • man känner något som buktar ut vid ändtarmsöppningen.

Om man blöder ska man kontakta vården

Om det är första gången som det blöder från ändtarmen, även om det bara är en liten blödning, ska man ta kontakt med vården. Det är viktigt att ta reda på varifrån blödningen kommer och vad den orsakas av. Det är även viktigt att söka hjälp om man tidigare har haft små blödningar, blivit undersökt och fått reda på orsaken, men blödningarna nu blivit större eller kommer tätare.

Om man är osäker på om man ska kontakta läkare kan man alltid få råd genom att ringa sjukvårdsrådgivningen eller en vårdcentral. De kan hjälpa till att bedöma om blödningen är sådan att man bör bli undersökt av en läkare. Blödningar ska alltid tas på allvar eftersom de kan bero på en allvarlig sjukdom, till exempel cancer.

Salva eller stolpiller kan hjälpa

Om läkaren har fastställt att man har hemorrojder kan man få behandling med läkemedel. Om hemorrojderna är små och inte ger alltför mycket besvär brukar läkaren rekommendera något receptfritt läkemedel som man kan köpa på apotek. Läkaren kan också skriva ut läkemedlet på recept.

Antingen kan man få stolpiller som förs in i ändtarmen, eller salva som smörjs på hemorrojderna och runt ändtarmsöppningen. Läkemedlen lindrar smärta och dämpar klådan. En del av dem innehåller ämnen som dämpar inflammationen, om man har en sådan, eller drar samman blodkärlen. Läkemedlen brukar användas under två till tre veckor. Noggranna anvisningar följer med läkemedelsförpackningen.

Exempel på receptfria läkemedel som kan köpas på apotek är:

  • Xyloproct lindrar smärta, minskar blödningar och motverkar även klåda och inflammation. Medlet finns både i form av stolpiller, som man för in i ändtarmen, och salva.
  • Alcosanal lindrar klåda och finns som stolpiller och salva.
  • Hydrokortisonsalva, till exempel CCS eller Midison Lipid, lindrar också klåda.
  • Xylocainsalva används tillfälligt om det gör ont att tömma tarmen. Salvan verkar bedövande.

Scheriproct är ett receptbelagt läkemedel som hjälper mot klåda och smärta.

Operation med ny ultraljudsteknik enligt HAL-metoden
Behandlingen av hemorrojder med ny ultraljudsteknik leder till ett utmärkt slutresultat och enklare eftervård. Med HAL-metoden ”krymper” man de alltför stora hemorrojderna utan att vävnad avlägsnas eller långsamt läkande sår uppstår. Metoden höjer även analöppningen vilket förhindrar att hemorrojderna åker ut ur ändtarmsöppningen.

Under ingreppet används en mycket liten ultraljuds-dopplerapparat som ryms in i ändtarmsöppningen. Med hjälp av dopplerapparaten söker man de artärstammar som går till hemorrojderna. Det går att krympa hemorrojdvävnaden genom att binda fast de artärer som leder till hemorrojderna. Fastbindningen sker genom att lägga ett stygn runt varje artärstam via ultraljudsapparaten. Artärerna ligger inom ett smärtfritt område i tarmen och således är ligaturen inte smärtsam.

Under operationen görs även ett lyft i analöppningen eftersom det nästan alltid händer att hemorrojdvävnaden glider ut genom analöppningen (prolaps). Stygnen, som ska lyfta upp analöppningen, görs med hjälp av ultraljudsapparaten inom det smärtfria området. Med hjälp av stygnen stiger analöppningen till det rätta stället – lika som vid ansiktlyft – och analöppningens form blir normal.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA-bild

*