Följ fostrets utveckling i magen ( 3D/4D-ultraljud )

3D-ultraljudsbilder är tredimensionella ultraljudsbilder, lika de bilder du ibland kan se i tidningar. 4D-ultraljud är 3D-ultraljud plus tid som den fjärde dimensionen – du kan m a o se 3D-bilden röra sig.

Du såg kanske fram emot första ultraljudet, men blev besviken när du fick se en suddig, platt avbildning i gråskala. Eftersom ultraljudsundersökningen visar bebisens inre organ, så blir bilden så.

Med 3D- och 4D- ultraljud ser du istället bebisens hud som täcker de inre organen.
Du kan se bebisens mun och näsa, se den gäspa eller sticka ut tungan och kanske bilda en uppfattning om vem den liknar mest.

 

Hur görs undersökningen?

I de flesta fall utförs undersökningen abdominellt, dvs utanpå magen. Under en ultraljudsundersökning ligger man på rygg på en brits. Du har alla kläder på dig men får dra upp tröjan och eventuellt knäppa upp byxorna så att hela magen blottas. Sedan stryker barnmorskan en gel på magen som kan kännas lite kall precis när den stryks på. Därefter för barnmorskan undersökningsinstrumentet över magen. Det gör absolut inte ont men kan kittlas lite grann.

Hur lång tid tar det?

Besökstiden är 30 minuter. Själva undersökningen kan variera något, vi beräknar 20-25 minuter.

Digitala bilder

Du vill säkert se bebisens ansikte, men ibland är det inte möjligt – det beror på hur den ligger. Om den ligger vänd utåt med mycket fostervatten omkring sig, bör du kunna få en bra bild. Men om den ligger vänd mot din ryggrad, om det inte finns så mycket fostervatten, eller om du har mycket bukfett, så blir det svårt att få se lika mycket.

Om du beslutar dig för att göra 4D-ultraljud så får du det eventuellt på DVD (CD med digitala bilder (JPEG))

Detta erbjuds bara privat och är inte kostnadsfritt.

 

3 Replies to “Följ fostrets utveckling i magen ( 3D/4D-ultraljud )”

  1. Tittut Ultraljudsklinik är den första och enda ultraljudskliniken i Stockholm som rutinmässigt använder sig av ett kombinerat 2D/3D/4D ultraljud

  2. Vi funderar på att göra 3D/4D ultraljud, de bilder jag har sett av det är ju fantastiska. Men det är samtidigt väldigt dyrt…

    Du som har gjort 3D/4D, funderingar och kommentarer?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA Image

*