Adara

Namnbetydelse Adara

Vad betyder Adara?

Här hittar du information om namnet Adara.

Vad betyder ditt namn Adara? Namnbetydelse, namnstatistik, ursprung, mm.

Adara är ett kvinnonamn.
Den här artikeln behöver källhänvisningar för att kunna verifieras. (2009-10)...tgärda genom att lägga till pålitliga källor (fotnoter). Fakta utan källhänvisning kan ifrågasättas och tas bort. Diskutera på diskussionssidan.
Lista över personerna i Sagan om Belgarion, David Eddings fantasyserie. ,,ven personer i Sagan om Mallorea, Rivas skrifter, Belgarath Besvärjaren och Polgara Besvärjerskan.

A
Adara
Adara, prinsessa. Gift med kronprins Hettar av Algarien och kusin till Kung Belgarion av Riva. Det är efter henne blomman "Adaras ros" är uppkallad. Garion (Belgarion) skapade blomman, när hon bad honom att med sin kraft göra så att "en viss person" Hettar blev kär i henne. Adara är Garions kusin på hans mammas Ildera sida.
Agachak
Agachak är en grolim och lokal överstepräst med titeln hierark i den murgoiska staden Rak Urga, och i praktiken något av en efterträdare till Ctuchik som överstepräst i Cthol Murgos. Traktar efter världsherravälde, som han hoppas kunna få genom stenen Sardien/Cthrag Sardius. Har ett komplicerat förhållande med prästinnan Chabat.
Algar Vingfote
Algar Vingfote, en av tre mäktiga bröder som i David Eddings serie Belgarath Besvärjaren följde Belgarath på en lång resa. Han fick senare kungadömet Algarien som sitt eget. Hans bröder är Riva Järnhand och Dras Tjurnacke. Hans far är Cherek Björnskuldra.
Ambar av Kotu
Se Kheldar
Anheg
Anheg är kusin till Barak och kung över Cherek. Den mest bildade av Alornias kungar. Men han är också burdus och till viss del fördomsfull. Gift med Islena
ArellDetta stubb-avsnitt behöver utökas. (2010-05)
Hovdam på Riva och vän till Ce'Nedra. Dog när hon knivhöggs av en lejd mörderska ute för att mörda Ce'Nedra. Systerdotter till Rivas väktare Brand
Ariana
'Ariana är en Mimbratisk arend som gifter sig med Lelldorin. Det var Ariana som vårdade honom när han skadades av en Algroth.
Asharak
Se Chamdar
Atesca
Kejsar Zakaths av Mallorea trogne general. Arrangerade offensiven mot Zandramas. Omåttligt lojal mot sin kejsare.
B
Barak
Barak är kusin till Anheg av Cherek. Han är en av Belgarions följeslagare i den första serien. Barak är även känd som Den rasande björnen. ,,ven Jarl av Trellheim, klanhövding över Chereks klaner. Barak är jättelik, med rött hår och skägg. Omvandlas till en stor björn när Belgarion är i fara. Gift med Merel och far till tre barn.
Beldaran
Dotter till Poledra och Belgarath. Tvillingsyster med Polgara som gifte sig med Riva Järnhand och urmoder till Belgarions ätt .
Beldin
Beldin en av guden Aldurs lärjungar. Beldin är dvärg, ohyggligt vanställd, smutsig och använder ett synnerligen grovt språk. De flesta ser på honom med avsky och förfäran innan de lärt känna honom. Egentligen är han en mycket kärleksfull och känslig person. Han har skött delar av Polgaras uppfostran. Beldin tar ofta fågelhamn och förvandlar sig helst till en blåtecknad falk. I Sierskan från Kell köper han nadrakiskan Vella från Kheldars kompanjon Yarblek.
Belgarath Besvärjaren
Belgarath är guden Aldurs första lärjunge. Han är gift med Poledra och far till Beldaran och Polgara. han går under många namn T.Ex. ...ldrige, Gammelvarg, Onkel Varg, Garath, Sagoberättaren och många fler.
Belgarion
Belgarion är huvudkaraktären i böckerna. Han är Ljusets Son och hela världens öde vilar på hans händer. Han är gift med Prinsessan Ce'Nedra från Tolenedra. Han uppfostras av Polgara (under namnet Pol) och smeden Durnik. Han är även en besvärjare. Han är kung av Riva(Västerns -verherre). Han blir far till Kronprins Geran och Prinsessan Beldaran. Han dödar guden Kal-Torak i staden Chtol Mishrak med Polgara, Eriond, Ce'Nedra, Kheldar och Belgarath som vittnen.
Belkira
Belkira är en av guden Aldurs lärjungar. Tvillingbror med Beltira. Bröderna är väldigt lika varandra och vänliga till sinnet.
Belmakor
Belmakor var en av guden Aldurs lärjungar.
Belsambar
Belsambar var angarak och samtidigt en av Aldurs lärjungar. När angarakernas gud Torak stal Aldurs sten som gav upphov till det första stora kriget mellan angarakerna och de andra gudarnas folkslag föreslog Belsambar att lärjungarna skulle använda eld för att vinna. Detta ledde till att många angaraker brändes till döds och skuldkänslorna fick till slut Belsambar att ta sitt liv. Hans tornruin står att skåda i Aldurs dal.
Beltira
Beltira är en av guden Aldurs lärjungar. Tvillingbror med Belkira. Bröderna är väldigt lika varandra och vänliga till sinnet.
Belzedar
Belzedar, även kallad Zedar Avfällingen, var guden Aldurs andra lärjunge. Efter att Aldurs sten blivit stulen går han över på den onda sidan och blir drakguden Toraks tredje lärjunge. Efter slaget vid Vo Mimbre gömmer han den sovande Torak i ett berg och stjäl sedan Aldurs sten från tronsalen i Riva med hjälp av pojken Eriond.
Brador
Brador är Kejsar Zakaths av Mallorea alltigenom trogne underrättelsetjänsts chef.
Brand
Brand är inte ett namn utan en titel. Brand har suttit som överhuvud/väktare i Riva under de tusentals år det fattats en kung. Den första väktaren kallades Brand hans efterträdare fick samma titel så att det alltid funnits en Brand som vakar över Rivas tron. Brand fortsätter dock vara en mycket viktig person i Sagan om Mallorea, när Belgarion tagit över tronen. Belgarion finner hans råd mycket kloka och viktiga att lystra till.
C
Ce'Nedra
Ce'Nedra, prinsessa av Tolnedra och dotter till kejsaren Ran Borune XXIII. Hennes mor var en dryad, Ce'Vanne, som tidigt avled. Ce'Nedra växer upp som enda barn i palatset i Tol Honeth och blir där mycket bortskämd. Då hon är 15 år rymmer den egensinniga och envisa prinsessan från palatset och kommer småningom till Belgaraths och Polgaras resesällskap. Hennes tillvaro vänds upp och ner då hon blir tvungen att tro på saker som hennes tolnedriska uppfostran hävdat vara sagor.
Enligt ett avtal ska varje förstfödd prinsessa i den tolnedriska kejsarfamiljen resa till Riva på sin sextonde födelsedag och då äkta Rivas tronarvinge. Det har dock fattats en tronarvinge på Riva i många tusen år, och Ce'Nedra tror att hon, precis som de andra prinsessorna, ska få resa hem igen och gifta sig med den hennes far utser.
Hon gifter sig senare med Belgarion och blir drottning av Riva. Har ett eldigt temperament, eldrött hår och älskar när hon får som hon vill. ,,r en halvdryad - en slags skogsälva som näst intill föraktar män. Därav sitt ungdomliga utseende, dryader åldras väldigt långsamt.
Chabat
Chabat är en grolimprästinna i den murgoiska staden Rak Urga som figurerar i den andra boken i Sagan om Mallorea. Hennes ansikte är vanställt med eld efter en religiös rit. Chabat finner stort nöje i att utföra offren till Torak, eftersom hon tycker att det är roligt att tortera människor och att smeta ned sig med deras blod. Hon har uppnått en ovanligt hög position för att vara prästinna, som närmaste underhuggare till hierarken Agachak, och tillsammans med sin älskare Sorchak ägnar hon sig åt att försöka framkalla demoner, vilket egentligen är förbjudet inom den angarakiska religionen.
När bokseriens hjältar kommer till templet i Rak Urga börjar Chabat nästan genast att hata dem, eftersom hon känner sig förolämpad av att inte ha fått veta i förväg att hierarken bjudit in dem. Hon och Sorchak agerar åklagare mot dem i en rättegång, där Agachak dock väljer att frikänna dem. Vid detta tillfälle dör Sorchak, biten av en giftorm som tillhör Sadi, vilket gör Chabat fullständigt förkrossad.
Senare frammanar Chabat en demon i en magiduell mot Polgara, som med stöd av guden Aldur skickar demonen och Chabat till den dimension från vilken Chabat kallat demonen.
Chamdar
Chamdar, även känd som Asharak, är en grolim och lärling till Ctuchik. Chamdar dödar Belgarions föräldrar och försöker kidnappa barnet. Då detta misslyckas nöjer han sig med att övervaka Belgarions barndom för att kunna lägga beslag på honom vid ett obevakat tillfälle. Dödas av Belgarion medelst magisk eld.
Cherek Björnskuldra
Cherek Björnskuldra var kung av Aloria och far till de tre bröderna Riva Järnhand, Dras Tjurnacke och Algar Vingfote. Han är grundaren till landet Cherek.
Cho-Hag
Cho-Hag är kung över alla klaner i Algarien och tog även hand om Hettar när dennes föräldrar mördades av murgoer när han var liten. Cho-Hag och Hettar ser varandra som far och son. Cho-Hag är gift med drottning Silar. Han har svaga ben vilket gör att han har svårt att gå utan stöd. På hästryggen är det dock inget problem och han är väldigt duktig på att strida till häst. Han är även Taur Urgas bane.
Ctuchik
Ctuchik är överstepräst för Toraks prästerskap grolimerna. Hans näste är Rak Cthol i nordöstra Chtol Murgos. Ctuchik är också en av Toraks tre lärjeungar (Zedar och Urvon är de andra två).
Efter att Zedar avfällningen hade stulit Aldurs sten från Vindarnas - tar Ctuchik denna ifrån honom tillsammans med stenens egentlige bärare, det lilla oskuldfulla barnet ,,rende, senare Eriond. Ctuchik kämpar senare i en duell mot Belgarath när sällskapet med Garion i spetsen kommer för att ta stenen tillbaka. Ctuchik lyckas där ha ihjäl sig själv.
Cyradis
Cyradis är en helig sierska från Kell. Hon är en av de viktigaste personerna i historien eftersom det är hon som ska träffa det slutgiltiga valet mellan Gott och Ont. Cyradis får kejsar Zakath att förändras och gifter sig senare med honom och blir kejsarinna över Mallorea.
D
Dras Tjurnacke
Dras Tjurnacke är en av Cherek Björnskuldras söner som tillsammans med sin far och sina bröder följer med Belgarath Besvärjaren på en lång resa för att återta Aldurs sten. Han grundade senare kungadömet Drasnien.
Drosta lek Thun
Drosta lek Thun är kung i Gar og Nadrak. Han har många dåliga vanor som att till exempel gå till bordeller.
Durnik
Durnik är från början är han grovsmed på Faldors gård i Sendarien. Han är hederlig, lugn och praktisk. Han följer med Tant Pol, Onkel Varg och Garion när de ger sig av från gården. Han blir indragen i äventyret och slutar som besvärjare, gift med Polgara samt guden Aldurs sista lärjunge.
Doroon
Doroon är en av Garions barndomsvänner. Han drunknar i Mardufloden under slaget om Thull Mardu.
E
Eriond
Eriond, även känd som ,,rende, blev som liten pojke kidnappad av Zedar som sedan utnyttjade honom till att stjäla Aldurs Sten. Eftersom pojken var helt oskuldsfull var han då den enda som kunde röra vid Stenen. Eriond blev sedan räddad av Belgarth, Polgara, Belgarion och hans vänner.
Eriond blev med tiden Angarakernas Nya Gud, efter Toraks död.
F
Faldor
Faldor är gårdsherre där Garion växer upp. Faldor är starkt troende och har ett stort hjärta.
G
Geran
Geran, är två olika personer böckerna. I Sagan om Belgarion är han Belgarions döde far som han aldrig fått träffa.
I Sagan om Mallorea är han Belgarions och Ce'Nedras son, kronprins av Riva, och har blivit uppkallad efter Belgarions far. I första boken av Sagan om Mallorea, Belgarions son, försöker Harakan mörda honom med hjälp av fanatiska anhängare till Björnkulten, som anser att näste kung av Riva måste vara renrasigt alornisk, medan Zandramas kidnappar honom för att uppfylla en profetia som ska ge henne själv världsherravälde. När detta händer är Geran endast ett spädbarn.
Gorim
Gorim var från början en person från det gudlösa folket. Det folk som när gudarna valt ut varsitt land, inte hade någon gud, fick vandra runt utan någon som beskyddade dem. Men Gorim bestämde sig en dag för att bege sig till toppen av ett berg och prata med Ul, men Ul ville inte lyssna utan skickade iväg honom. Men Gorim stannade och han fick flera gånger Uls nekande, men han stannade ändå. I Uls berg fanns monster och andra odjur som de yngre gudarna låtit Ul ta hand om för de inte såg skönheten i dem, inte heller Ul såg skönheten i dem. Men det gjorde Gorim. Till slut gav Ul med sig och lät Gorims folk beskyddas av honom. Gorim sa att också de monster, som bodde i bergen skulle få hans beskydd, men då vände Ul honom ryggen igen. Men Ul såg till slut skönheten i monstrena och han lät även dem få hans beskydd. Sedan dess heter platsen där Gorim satt Prolgu och när Gorim dog har det kommit nya Gorim hela tiden och de är de heligaste bland ulgoerna.
Greldik
Greldik är en cherekisk sjökapten. Greldik är ingen främling för vulgärt språk och beteende, heller inte för flaskan.
Grolimer
Grolimerna är ett fiktivt prästerskap. De är Toraks präster och offrar människor till Torak. Vissa av dem är magikunniga. Många dör när de kommer i vägen för Garion och hans vänner. Enskilda grolimer av betydelse är Chamdar, Ctuchik, Harakan, Naradas, Zandramas, Agachak och Chabat.
H
Hettar
Hettar är den adopterade sonen till Cho-Hag, kung av Algarien. Hittades som liten övergiven i snön efter att murgoer dödat hans biologiska föräldrar. Han är en Sha-Dar, en man som kan läsa hästars tankar. Fåordig man med hökliknande ansikte som sällan ler. Han delar alornernas djupt rotade hat mot murgoer. Bär på en respektingivande sabel och är nästan lika duktig som sin adoptivfar i fäktning. ,,r gift med Garions kusin Adara och de har tillsammans en växande barnaskara.
Harakan
Harakan är en chandim, en grolim som kan byta gestallt och som har levt en stor del av sitt liv som en stor hund. Under sitt alter ego Ulfgar infiltrerar han Björnkulten för att med hjälp av denna döda Belgarions son Geran och starta ett inbördeskrig i Aloria. Under ett annat alter ego, Mengha, samlade han en här av demoner. Han dödades av ormen Zith som tillhör Sadi.
I
Islena
Islena är drottning i Cherek. Hon är gift med kung Anheg. Islena vill gärna syssla med magi även om hon inte har någon talang för det. Hon har haft samröre med Björnkulten och är till en början obetänksam och lättlurad. I de senare böckerna växer hon dock som person.
Issus
Issus är en enögd Nyissisk yrkesmördare. Hans specialitet är att förgifta folk.
K
Kheldar
Kheldar, eller prins Kheldar av Drasnien. Har utgett sig för att vara bland annat Ambar av Kotu och Radek av Boktor men använder helst smeknamnet Silke.
Silke är köpman, men också tjuv och spion. Han är visserligen prins av Drasnien, men inte tronföljare. Att tvingas bli kung av Drasnien är en av hans värsta mardrömmar.
Silkes far reste omkring mycket, och hade mycket fuffens för sig. Faktiskt så mycket fuffens att kung Urgit av Chtol Murgos är Silkes halvbror. Silkes mor var en av de skönaste damerna i Drasnien men drabbades av pesten vilket gjorde henne vanställd. Att hon blev blind på kuppen kan därför närapå anses turligt, då hon inte kan se hur hon verkligen ser ut. Andra nämnvärda släktingar till Silke är hans faster drottning Porenn av Drasnien och hans kusin kung Kheva av Drasnien. Silke är förlovad med grevinnan Liselle ("Sammet").
Silke dyker upp redan i Stenens Väktare (första delen i Sagan om Belgarion) och är med ända till sista delen i Sagan om Mallorea. Det första vi ser av honom är en smidig akrobat som snabbt lyckas fånga in den panikslagne Garion. Som tur är för Garion visar sig Silke vara en vän. Silke fortsätter vara en av Garions närmaste vänner serien ut. Han bistår ofta med att mörda folk som behöver skaffas ur vägen, spionera eller hitta på listiga planer. I Sagan om Mallorea har Silke slagit sina påsar ihop med nadraken Yarblek och startat ett företag som sträcker sig över hela världen, med målet att bli världens rikaste man. Han är mycket framgångsrik i detta företag kanske mest tack vare sin rappa tunga och konsten att ta sig ur kniviga situationer leende.
Korodullin
Korodullin är kung i Arendien. Alla kungar i Arendien bär namnet Korodullin. Han härskar sida vid sida med sin drottning Mayaserana.
Kail
Kail är andre son till den nuvarande Brand, Väktaren av Riva. Tog över sin fars ämbete sedan denne mördats.
Khelar
Silkes kusin, Drasniens ambassadör i Tolnedra.
L
Lelldorin
Lelldorin är en ung hetsporre från Arendien. Lelldorin är en skicklig bågskytt och nära vän till Garion. Han står även Mandorallen nära. De två bevisar att asturier och mimbrater kan vara vänner. Blir dock svårt sårad tidigt i boken av en algroth, ett monster med giftiga klor.
Liselle
Grevinnan Liselle eller Sammet som hon kallas, brorsdotter till markgreven Khendon även känd som Javelin, chef för drasniska underrättelsetjänsten och är själv en mycket duktig spion. Följer med Garion i sökandet efter hans son. Har känt Silke sedan barnsben och har alltid varit förälskad i honom. Får honom att förlova sig med henne senare. Får vem som helst att smälta med hjälp av sina smilgropar.
M
Mandorallen
Mandorallen är baronen av Vo Mandor. Han är drottning Ce'Nedras riddare och beskyddare (förkämpe) efter att räddat henne från ett lejon och känd över hela världen som den modigaste mannen. Han är nära vän till Belgarion. Han är, som arend, inte särskilt smart. Detta har i sin tur gjort Mandorallen ytterst modig då han ännu inte kommit på möjligheten att någon människa skulle kunna besegra honom i strid. Han tror sig därför vara oövervinnelig, en idé som inte är långt från sanningen. Mandorallen är väldigt artig och ytterst vältalig.
Mayaserana
Mayaserana är drottning i Arendien. Mayaserana heter alla Arendiens drottningar.
Mengha
Se Harakan
Merel
Merel är hustru till jarlen av Trellheim, Barak. Som ung var hon mycket vacker. Hon och hennes make är till en början mycket olyckliga i sitt äktenskap, men så småningom förändras deras relation till det bättre. De har tre barn. Merel står Islena, drottningen av Cherek mycket nära och fungerar också som dennas rådgivare i boken -dets fullbordan.
N
Naradas
Nararadas är en grolim från Mallorea som utför spionuppdrag åt Zandramas. Han har helt vita irisar vilket gör honom lätt att identifiera.
O
Oskatat
Oskatat är Urgits seneskalk och mycket förnuftig för att vara murgo. Oskatat är förälskad i kung Urgits mor Tamazin, och kärlekshistorien får småningom ett lyckligt slut.
Oldorin
Oldorin är son till Rivas väktare Brand. När Belgarion dyker upp för att bli Rivas kung, såsom profetian förutbestämt, tror Oldorin att fadern Brand sörjer sin förlorade ställning som Rivas väktare, och han besluter att försöka döda den nye kungen. Belgarion räknar ut vem det var som kastade kniven efter honom, men istället för att straffa Oldorin ger han denne en ny chans. Resten av sitt liv är Oldorin kung Belgarion trogen. Oldorin följer med då Ce'Nedras armé drar ut i krig, och han dör av skador han ådragit sig i striden vid Thull Mardu.
P
Polgara Besvärjerskan

Huvudartikel: Polgara Besvärjerskan

Polgara är dotter till Poledra och Belgarath. Tvillingsyster med Beldaran. Polgara är en mäktig besvärjare och även mycket kunnig inom medicin.
Poledra
Poledra var ursprungligen varg, men uppträdde senare mer som människa, då hon förälskade sig i Belgarath. Mor till Polgara och hennes syster Beldaran. Poledra spelar en avgörande roll i böckerna.
Porenn
Porenn är drottning av Drasnien. Gift med den fetlagda kung Rhodar och ansvarig för Drasniens underrättelsetjänst. Silke var även förälskad i henne. Porenn är väldigt klok och de andra kungarna tar gärna råd av henne. Efter kung Rhodars död blir sonen Kheva krönt till kung över Drasnien. Han är då ännu så ung att hans mor Porenn i praktiken blir regent.
Prala
Prala är prinsessa av huset Cthan och gifter sig med kung Urgit av Cthol Murgos i fjärde boken i Sagan om Mallorea.
R
Radek av Boktor
Se Kheldar
Relg
Relg är en religiös fanatiker till guden Ul och tycker inte om när folk rör honom. Han är Den Blinde i profetiorna. Belgarion och hans sällskap träffar Relg i hans hemland Ulgoland, där han är ledare för en sekt som hyllar honom som sin profet eftersom Ul har sagt åt honom att han ska hitta den nye gorimen, som ska ersätta den gamle gorimen. Relg vill först inte följa med Belgarion men Ul får honom att ändra sig.
Relg kan gå genom sten, vilket Silke fick smakprov på när han blev räddad från Taur Urgas, och Relg använde även sin förmåga för att rädda Taiba. Får dock ofta mer förskräckta skrik än applåder när han utför denna konst. Relg använder också förmågan i strid.
Relg var i början av resan rädd för himlen och ljuset, men vande sig senare. Efter att ha fått guden Maras välsignelse gifter han sig med Taiba och tillsammans ska de befolka den förintade landet Maragor igen. I Sagan om Mallorea framgår sedan att Relg får en son med Taiba och att denne är den nye gorimen.
Rhodar
Rhodar var kung av Drasnien och gift med Porenn. Han var lite av ett militärt geni men dör av fetma i första boken av Mallorea.
Riva Järnhand
Riva Järnhand är en av Cherek Björnskuldras söner som tillsammans med sin far och sina bröder följer med Belgarath Besvärjaren på en lång resa för att återta Aldurs sten. Det är Riva som får ansvar för stenen och uppför den fästningslika staden Riva på Vindarnas ö. Han gifter sig med Belgaraths dotter Beldaran och blir således urfader till Belgarions ätt.
Ran Borune XXIII
Ran Borune XXIII är Tolnedras Kejsare och Ce'Nedras far.
Ran Borune XXIV
heter först Varana men blir adopterad av Ran Borune XXIII.
RundorigDetta stubb-avsnitt behöver utökas. (2010-05)
Garions barndomsvän på Faldors gård, den äldre parten i deras grupp (Garion, Doroon, Zubrette och Rundorig). Rundorig är en vänlig pojke, dock är hans fattningsförmåga aningen begränsad.
S
Sadi
Sadi är övereunuck i drottning Salmissras palats och följeslagare till Belgarion i sökandet efter hans bortrövade son Geran. Sadi är nästan en lika skicklig spion som Silke och Sammet med droger och gift som specialitet. Kan förgifta vem som helst utan minsta spår. ,,gare till en liten giftig och sällsynt spinnande orm vid namn Zith som Sammet gärna bär på i klänningslivet vilket inte uppskattas av Silke.
Salmissra
Salmissra, härskarinna över kungadömet Nyissa. Den ursprungliga Salmissra var guden Issas älskade och han satte henne att härska över sitt land. Men Salmissra, som alla andra människor, dog så småningom, och för att inte vredga sin gud valdes en ny härskarinna ut, näst intill identisk med den första till utseendet och personlighet, och hon döptes till Salmissra. Huruvida hon är bra på att härska eller inte spelar ingen roll, det är utseendet och lynnet nyisserna går efter. För att få den nyvalda härskarinnan att ännu mer likna Issas älskade och hålla henne evigt ung så hålls hon med mängder av droger. Dessa droger har biverkningar, som den omättliga sexlusten hon påvisade på Garion i Profetians tid. Detta har pågått i många tusen år med nya val och nya Salmissror.
Valet går till så att tolv olika flickor väljs ut, testas och sorteras. De elva som inte får bli Salmissra dödas. Issa ser inte vad som händer förrän Polgara Besvärjerskan lyckas få honom att öppna ögonen i andra delen av Sagan om Belgarion, Profetians tid.
Sammet
Se Liselle
SenjiDetta stubb-avsnitt behöver utökas. (2010-05)
Senji är en oerfaren besvärjare ifrån norra Melcene, som påstod ha upptäckt sin gåva helt på egen hand, utan någon mästare. Han undsatte även Belgarion och hans vänner i sökandet efter Sardien (Cthrag Sardius) den onda stenen, och Zandramas.
Silke
Se Kheldar
Silar
Silar är gift med kung Cho-Hag och drottning av Algarien. Fostermor till Hettar sen kungapartet tagit hand om honom efter att hans riktiga föräldrar mördats av murgoer när han var liten pojke.
Sorchak
Sorchak är en grolimsk inkvisitor och älskare till prästinnan Chabat, som han försöker frammana en demon tillsammans med. Dör när han blir biten av giftormen Zith som tillhör Sadi.
T
Taiba
Taiba är "Det döda folkets moder". Med det döda folket menas maragerna, hemmahörande i Maragor. Dessa utplånades för flera tusen år sedan av de pengahungriga tolnedrerna, hemmahörande i Tolnedra, när dessa fick veta att det fanns guld i Maragor. Endast några slavar såldes vidare och Taiba är en ättling till dessa. Hon har blivit utsedd att återbefolka Maragor med sin man, ulgon Relg.
Tamazin
Tamazin är kung Urgits mor. Hon var gift med den våldsamme och hänsynslöse kungen Taur Urgas, som bland annat kastade henne utför en trappa så att hon fick en bestående höftskada. På grund av prins Kheldars far så är Urgit inte av Urgas släkte. Kheldars far och Tamazin hade "sällskap" och det slutade med att Urgit föddes. På ålderns höst finner Tamazin åter lyckan då hon gifter sig med Oskatat som älskat henne hela sitt liv.
Taur Urgas
Taur Urgas är murgoernas sinnesrubbade kung. Maktgalen, våldsbenägen och farlig är bara några ord som beskriver Taur Urgas. ,,r ärkefiende med Malloreas kejsare Zakath och båda vill utplåna varandra. Faller dock offer för Algariens kung Cho-Hags svärd när dessa möts i envig vid Thull Mardu.
U
Ulfgar
Se Harakan
Urgit
Urgit efterträdde sin far, Taur Urgas, som murgoernas kung. Urgit var en kung som ingen riktigt tog på allvar innan Belgarion kom att träffa på honom (Sagan Om Mallorea) och gav honom några tips om hur en kung borde uppträda. Det visade sig senare att kung Urgit inte var son till Taur Urgas utan är i stället halvbror till prins Kheldar, alias Silke. Denna omständighet hölls dock hemlig.
Urvon
Urvon var Toraks lärjunge vid sidan om Ctuchik och Zedar. Herre till Harakan.
Unrak
Unrak ,,r Baraks son och Gerans beskyddare.
V
Vella
Vella är en förförisk nadrakisk danserska som ägs av Kheldars kompanjon Yarblek. Hon förför män vart hon än kommer men håller dem på avstånd med sina snabba knivar som hon bär i bältet runt midjan och i stövlarna. Vella har en vass tunga och ett språk som får till och med den råbarkade cherekiska sjömannen Greldik att bli högröd i ansiktet. Till sist faller hon för krymplingen Beldin som är kanske ännu rappare i käften än hon själv.
X
Xantha
Xantha är drottning i Dryadernas Skog. Mor till Xera.
Xera
Dotter till Xhanta och kusin med Ce'Nedra.
Xbel
Förförisk dryad som Belgarion och hans vänner möter i Sagan om Mallorea. Dom träffar henne vid en oläglig tidpunkt eftersom det då är dryadernas parningstid.
Y
Yarblek
Yarblek, en köpman från Gar og Nadrak, som trots att han är "från fienden" blir ett nödvändigt verktyg i den ljusa profetians tjänst.
Slår sig ihop med Silke, eller prins Kheldar och bildar ett handelsimperium som är relativt omfattande. Det enda de inte säljer är droger från Nyissa och elefanter (bok 4 i Sagan om Mallorea).
Han är ägare till Vella, och känner många från de kungliga husen i de västra kungadömena.
Z
Zakath
Zakath är kejsare över Mallorea och den mest fruktade ledaren i världen. Begick ett stort misstag som ung vilket lett till kallblodig och maktgalen personlighet trots detta är han minst sagt väluppfostrad, vältalig och trevlig. Vill till varje pris förgöra huset Urga, ärkefienden, murgoernas sinnesrubbade kung Taur Urgas blodslinje. I boken Sierskan från Kell tas kejsaren ut på en resa som inte bara förändrar hans personlighet utan även hans liv. Blir en god vän till Belgarion.
Zandramas
Zandramas är Belgarions ärkefiende i serien Sagan om Mallorea. Hon är nämligen Toraks efterträdare i rollen som Mörkrets barn, medan Belgarion fortfarande innehar rollen som Ljusets barn, vilket innebär att han och Zandramas är ödesbestämda att kämpa mot varandra om världens öde såsom varandes centralgestalter i varsin av de profetior som styr världen. Länge vet inte Belgarion och hans följeslagare att Zandramas är kvinna, och det är ännu senare som de får veta att hon är en grolimprästinna som tidigare var illa ansedd men numera har en sekt som dyrkar henne. Till skillnad från den goda sidan som alltid är ett helt sällskap opererar Zandramas helst ensam. Zandramas kidnappar Belgarions son, Geran, för att uppfylla profetian.
Zedar
Se Belzedar
Zubrette
Zubrette är Garions barndomsvän och förälskelse. Hon är med i första och fjärde delen av Sagan om Belgarion. Efter att Garion lämnat Faldors gård börjar hon sällskapa med Rundorig.
,,
,,rende
Se Eriond
Externa länkar
Lista över personer i både Belgarion och Elenien. På engelskaKälla: Wikipedia, den fria encyklopedin.


Flicknamn Adara: Vad tycker andra om Adara?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA Image

*