Ainur

Namnbetydelse Ainur

Vad betyder Ainur?

Här hittar du information om namnet Ainur.

Vad betyder ditt namn Ainur? Namnbetydelse, namnstatistik, ursprung, mm.

Ainur är ett kvinnonamn.

Ainur (quenya: "de heliga", singularform ainu, från valarin ayanūz) är andeväsen som skapades före världen av Ilúvatar, och de var hans "tankes barn" som Tolkien skriver i Ainulindalë.
De mäktigaste av ainur kallades Valar (quenya: "makterna"). De var bara femton till antalet, men maiar (quenya: "de fagra"), de svagare ur ainurs skara, var otaliga. Både Gandalf, Saruman, och Sauron från Sagan om Ringen är maiar. (En del anser att även Tom Bombadill är en maia, men Tolkien föredrog att låta Bombadill förbli ett enigma.) Den mäktigaste av alla ainur var Melkor, som senare blev kallad Morgoth, "den mörke fienden", av Fëanor efter att denne rövat bort silmarillerna. Ilúvatar gav dock Manwë styret över Arda på grund av Melkors svekfullhet.
Före allt detta dvaldes dock ainur i det stora Tomrummet innan världens skapelse, och Eru befallde dem att genom sina mäktiga stämmor uppföra en konsert. Denna kom att kallas Ainurs musik, och det var den mäktigaste musik som någonsin hörts. Melkor skapade dock dissonans genom ett eget tema som besmittade de andra ainurs toner. Så uppstod ett tonkrig mellan Melkors och de andra ainurs musik. Ur musiken uppstod visionen av Eä, "Världen som är". Efter att Ilúvatar tvingat alla ainur att sluta, visade han dem ett sfäriskt ljussken som tog form i det mörka Tomrummet. Detta var Eä, och ainur kunde med sina egna ögon skåda denna nya världs historia. Ilúvatar gav Eä fast form och många ainur steg av ren förundran ner på den. Däribland alla valar som blev "Ardas makter" - alltså härskarna över naturens alla krafter. Men även Melkor steg ner på Arda i vrede över de andra ainur, och så lades grunden för många långa och bittra fejder mellan det onda och det goda.
Källa: Wikipedia, den fria encyklopedin.


Flicknamn Ainur: Vad tycker andra om Ainur?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA Image

*