Anatolia

Namnbetydelse Anatolia

Vad betyder Anatolia?

Här hittar du information om namnet Anatolia.

Vad betyder ditt namn Anatolia? Namnbetydelse, namnstatistik, ursprung, mm.

Anatolia är ett kvinnonamn.

Anatolien.


Anatolien (på turkiska Anadolu; från grekiska 'να,,ολή, anatol" eller anatolí, vilket betyder "soluppgång", jämför Orienten), även känt som Mindre Asien (på latin Asia Minor), är den halvö i sydvästra Asien som upptar större delen av Turkiet.
Geografi
Landskapet domineras av höga bergskedjor. Regionen avgränsas av Svarta havet i norr, Georgien i nordost, det armeniska höglandet i öster, Mesopotamien i sydost, Medelhavet i söder och det Egeiska havet i väster. I nordväst separeras Anatolien från Trakien i Europa av Marmarasjön som tillsammans med Bosporen och Dardanellerna utgör en förbindelse mellan Svarta havet och Egeiska havet.
Den viktigaste staden i dagens Anatolien är Ankara, Turkiets huvudstad, som ligger mitt på halvön.
Historia
I Anatolien har flera historiska stater funnits, bland andra Troja, Arzawa, Hettiterriket, Bysans, och Osmanska riket. Det har tidigt funnits bosättningar i Anatolien vars invånare talat olika indoeuropeiska språk, bland annat luviska, hettitiska, arameiska, kurdiska, persiska och grekiska, men idag är turkiska språk i majoritet. Det finns även belägg för språk som inte kunnat klassificeras. Stundtals har det hävdats att indoeuropéerna ursprungligen kom från Anatolien.
Källa: Wikipedia, den fria encyklopedin.


Flicknamn Anatolia: Vad tycker andra om Anatolia?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA Image

*