Anfal

Namnbetydelse Anfal

Vad betyder Anfal?

Här hittar du information om namnet Anfal.

Vad betyder ditt namn Anfal? Namnbetydelse, namnstatistik, ursprung, mm.

Anfal är ett kvinnonamn.

Denna artikel handlar om en serie militära attacker. För kapitlet i Koranen med samma namn, se Al-Anfal.
Anfal, Operation Anfal, arabiska ح...,,ة ا,,أ+فا,,, är samlingsnamnet för den serie av militära attacker som utfördes 1988 av den irakiska regimens trupper som leddes av Saddam Hussein. Attackerna riktades mot stora delar av landsbygden i irakiska Kurdistan. Attackerna var åtta stycken till antal och inleddes den 18 februari 1988. Den sista militära offensiven slutade 6 september samma år.
En order hade utfärdats av Iraks diktator Saddam Hussein att utplåna alla former av liv i de kurdiska områdena som kunde utgöra ett stöd för den kurdiska motståndsrörelsen. För verkställandet av orden ansvarade Ali Hassan al-Majid (känd som 'EURKemiske Ali'EUR).
De irakiska styrkor som deltog i dessa militära angrepp bestod av flygvapnet, Baath-partiets milis, den så kallade folkarmén, olika marktruppsförband, avancerade kommandon, säkerhetsorganet och underrättelsetjänsten. I Anfal användes såväl tunga vapen som kemiska stridsmedel. Följden blev total förstörelse av över 5 000 byar som fanns i dessa områden. Troligen miste mellan 150 000 och 200 000 kurder livet i de militära angreppen som Anfalkampanjen innebar.

Några internationella organisationer såsom Organisationen för mänskliga rättigheter och organisationen 'EURGenocide Watch'EUR har erkänt Anfalbrottet mot kurderna som ett folkmord. Domstolen i Haag i Holland skrev i sitt första utlåtande i december 2005 i samband med åtalet mot Frans Van Anraat som sålde kemiska stridsmedel till den irakiska regimen att 'EURdomstolen ser inget annat än att attackerna genomfördes bara för att utplåna kurderna. Det som hade inträffat bevisar att syftet med dessa handlingar varit folkmord'EUR. Sveriges riksdag beslutade den 4 december 2012 att uttryckligen erkänna anfalkampanjen mot kurderna som ett folkmord.
Referenser
^ http://www.ne.se.ludwig.lub.lu.se/lang/kurder
^ http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Forslag/Motioner/Betrakta-Anfal-i-irakiska-Kurd_H002U253/?text=true
Externa länkar
CHAKKälla: Wikipedia, den fria encyklopedin.


Flicknamn Anfal: Vad tycker andra om Anfal?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA Image

*