Clotilda

Namnbetydelse Clotilda

Vad betyder Clotilda?

Här hittar du information om namnet Clotilda.

Vad betyder ditt namn Clotilda? Namnbetydelse, namnstatistik, ursprung, mm.

Clotilda är ett kvinnonamn.

Clotilda. Miniatyr från handskriften "Grandes Chroniques de France", 1300-talet.


Clotilda, Clothilda, (franska: Clotilde, Clothilde, latin: Chrodechildis), född 475, död 545, den frankiske kungen Klodvig I:s andra gemål, dotter till den burgundiske kungen Chilperik, brorsdotter till den romerske fältherren Gundobad , mor till Childebert I, Chlothar I, Chlodomer och Clotilda II, helgonförklarad.
Till skillnad från hennes burgundska släktingar, som bekände sig till arianismen, var Clotilda katolik och enligt Gregorius av Tours ska hon efter att ha gift sig med Klodvig 493 ha påverkat honom att konvertera till den katolska läran.
Efter Klodvigs död 511 drog sig Clotilda tillbaka till klostret Saint-Martin i Tours men fortsatte med största sannolikhet att starkt påverka sina söner politiskt. Hon bidrog till att de anföll Burgund, som då styrdes av hennes bröder, för att hämnas sin far. Alla bröderna avrättades utom Clodoald, som senare blev helgon. Hon anmodade därpå sin son Childebert I att anfalla den visigotiske kungen Amalarik (död: 531), som var gift med hennes dotter Clotilda II, eftersom han behandlade henne dåligt.
I övrigt beskrivs Clotilda som en from och djupt troende person, som lät uppföra ett kloster i Andelys, byggde ut kyrkorna Saint-Pierre i Reims och Saints-Apôtres i Rouen och har tillskrivits en viktig roll i uppförandet av basilikan Saints-Apôtres i Paris.
Clotilda dog 3 juni 545 och begravdes i Paris, intill sin make i Saints-Apôtres. Som helgon firas hon detta datum varje år.
Se även
Franker
Lista över frankiska kungar
Frankrikes historiaKälla: Wikipedia, den fria encyklopedin.


Flicknamn Clotilda: Vad tycker andra om Clotilda?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA Image

*