Coraline

Namnbetydelse Coraline

Vad betyder Coraline?

Här hittar du information om namnet Coraline.

Vad betyder ditt namn Coraline? Namnbetydelse, namnstatistik, ursprung, mm.

Coraline är ett kvinnonamn.

Den här sidan handlar om romanen Coraline. För filmatiseringen, se Coraline och spegelns hemlighet.
Coraline är en kortare roman från 2002, som främst riktar sig till barn, av den brittiska författaren och serieskaparen Neil Gaiman. Den första svenska upplagan utkom 2003 i översättning av Kristoffer Leandoer. Coraline har kommit att jämföras med Lewis Carrolls Alice i Underlandet för sin surrealitet och för att handlingen skildrar en fantasivärld. Boken har fått flera utmärkelser och kommit att översättas till ett flertal språk, däribland svenska.

Handling
Coraline är en flicka som gillar att utforska sin omvärld, något hon ofta gör på egen hand då hennes föräldrar, trots att de är kärleksfulla föräldrar, är mycket upptagna människor. En dag hittar Coraline en nyckel som går till en låst dörr i familjens lägenhet och där det tidigare endast funnits en tegelvägg har nu uppenbarat sig en lång, mörk korridor som leder till en annan lägenhet som är en tillsynes exakt kopia av hennes egen. Här lever hennes Andra mamma, som ser ut som Coralines riktiga mamma men som i har knappar istället för ögon. Denna Andra mamman försöker fånga Coraline i denna värld.
Karaktärer
Coraline Jones: Huvudpersonen, en ung, smart och modig flicka som är självutnämnd utforskare. Hon gillar inte när det regnar, galna vuxna (som vuxna alltsom oftast verkar vara) och att inte bli tagen på allvar. Det värsta hon vet är när folk tror att hon heter Caroline (vilket alla i den verkliga världen utom mössen och hennes föräldrar verkar tro).
Mamma och pappa: Coralines föräldrar som är snälla men upptagna och som arbetar med datorer hemma.
Katten: En svart katt som kommer från den verkliga världen. Katten fungerar som Coralines mentor och guidar henne på de äventyr hon tar sig för. Den hävdar att den inte har något namn på grund av att katter inte behöver namn för att kunna skilja varandra åt. Den kan tala men talar bara i den Andra mammans värld och hjälper Coraline att komma tillbaks till den verkliga världen igen.
Andra mamman: Den som skapat den Andra världen. Hon ser ut som Coralines riktiga mamma men är längre, smalare och har hud blek som papper. Istället för ögon har hon knappar. Hon kan egentligen inte skapa saker utifrån sin egna fantasi, utan kan endast kopiera sådant som redan finns. Hon har tagit tillfånga tre barn tidigare och stulit deras liv, själar och hjärtan. Dessa barn finns fångna i en magisk spegel i den Andra världen.
Andra pappan: En av Andra mammans skapelser som följer henne. ,,ven han ser ut som Coralines riktiga pappa men är längre, smalare, blekare och har knappar istället för ögon.
Fröken Spink och Fröken Kraft: Pensionerade skådespelerskor som bor i lägenheten under Coralines. De har flera skotska hundar, som de uppträder med i den Andra världen.
Herr Bobo: Känd som den tokige gamla mannen en trappa upp. Han är en pensionerad cirkusartist som tränar en muscirkus, men mössen vägrar dock att spela sångerna han har skrivit. I den Andra världen består Herr Bobo av råttor.
Spökbarnen: En pojke och två flickor, varav en av flickorna verkar vara en älva. Dessa barn är de tre tidigare barnen till den Andra mamman, vars själar och liv hon stulit. De är fångade i en spegel och Coraline måste hitta deras själar som en utmaning för att bli fri.
Film
2009 hade filmatiseringen av Coraline premiär. I regi av Henry Selick, som tidigare regisserat filmer som James och jättepersikan och The Nightmare Before Christmas.
Teater
I mars 2007 sattes Coraline upp som teaterföreställning på Mittiprickteatern i Stockholm. I regi av Cleo Boman.
Externa länkar
Neil Gaiman: Coraline (Hugovinnare 2003 och Nebulavinnare 2004 i kategorin bästa kortroman
Coraline på Mittiprickteatern, Stockholm
Officiell webbplats - Coraline och spegelns hemlighetKälla: Wikipedia, den fria encyklopedin.


Flicknamn Coraline: Vad tycker andra om Coraline?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA Image

*