Dari

Namnbetydelse Dari

Vad betyder Dari?

Här hittar du information om namnet Dari.

Vad betyder ditt namn Dari? Namnbetydelse, namnstatistik, ursprung, mm.

Dari är ett kvinnonamn.

Dari (persiska: درOE, uttal: [dæ^ɾi]) är namnet på den högspråksvariant av persiska som talas i Afghanistan. Dari tillhör den iranska grenen av den indoeuropeiska språkfamiljen.
Fram till år 1964 användes namnet fârsi i såväl Iran och Tadzjikistan som Afghanistan. Dari skiljer sig relativt lite från den iranska standardpersiskan, men har bevarat ett mer arkaiskt uttal och vokabulär. Den iranska standardpersiskan har lånat många ord från franska medan dari lånat dessa motsvarigheter från engelska.
Termen dari ("hörande till hovet") syftar historiskt även på den äldsta varianten av nypersiskan som talades från 900- till 1100-talet i hela det persiskspråkiga området. 1964 bytte Afghanistans regering namn på landets nationella språk från fârsi till dari för att markera en nationell identitet skild från Iran. Dari är officiellt skriftspråk i Afghanistan tillsammans med pashto och talas av dryga hälften av invånarna. Befolkningsgrupperna tadzjiker, hazarer och aimaker talar dari i Afghanistan, och språket dominerar i flera av de större städerna såsom Kabul, Mazar-e Sharif och Herat. Dessa befolkningsgrupper benämns även som fârsizabân i Afghanistan.
Externa länkar
Gilbert Lazard, "Dari", Encyclopaedia Iranica
Dari i Sverige
Dari språk material (böcker, CD, PC-inlärningsprogram) i Sverige
Persiska språket

Källa: Wikipedia, den fria encyklopedin.


Flicknamn Dari: Vad tycker andra om Dari?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA Image

*