Gypsy

Namnbetydelse Gypsy

Vad betyder Gypsy?

Här hittar du information om namnet Gypsy.

Vad betyder ditt namn Gypsy? Namnbetydelse, namnstatistik, ursprung, mm.

Gypsy är ett kvinnonamn.

Gypsy
Originaltitel
Gypsy
Uruppförande
1959 New York, USA,  USA
Musik
Jule Styne
Sångtexter
Stephen Sondheim
Manus
Arthur Laurents
Baserad på
Gypsy av Gypsy Rose Lee
Viktiga sånger
Some PeopleEverything's Coming up RosesRose's Turn
Språk
Engelska
Gypsy är en amerikansk musikal från 1959 av Jule Styne (musik), Stephen Sondheim (sångtext), Arthur Laurents (manus) och Jerome Robbins (regi och koreografi).
Herrarna bakom West Side Story (minus Leonard Bernstein) återförenades för denna musikal med verklighetsbakgrund: den legendariska striptease-artisten Gypsy Rose Lees humoristiska memoarer. Musikalen handlar om hur hennes dominerande mamma kämpar för att göra sina två döttrar till barnstjärnor i vaudevillen och hur Gypsy till slut slår igenom, genom att strippa. Robbins tänkte musikalen som en hyllning till äldre tiders billiga underhållning men mycket kom i stället att byggas kring originaluppsättningens dragplåster Ethel Merman i rollen som mamman.
Uppsättningen har sällan spelats utanför USA (och aldrig i Sverige) men räknas som en musikalgenrens klassiker och har satts upp på Broadway på nytt med stora kvinnliga stjärnor i huvudrollen: 1974 med Angela Lansbury, 1990 med Tyne Daly och 2005 med Bernadette Peters. En tv-version med Bette Midler gjordes 1993.
Källa: Wikipedia, den fria encyklopedin.


Flicknamn Gypsy: Vad tycker andra om Gypsy?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA Image

*