Harpa

Namnbetydelse Harpa

Vad betyder Harpa?

Här hittar du information om namnet Harpa.

Vad betyder ditt namn Harpa? Namnbetydelse, namnstatistik, ursprung, mm.

Harpa är ett kvinnonamn.

För andra betydelser, se Harpa (olika betydelser).
En medeltida harpa till vänster, en pedalharpa till höger


Irlands statsvapen med en harpa


Harpa är ett stränginstrument avsett att knäppas, vanligen med båda händerna.
En harpa består, liksom lyran och besläktade instrument, av en ram, där en sida utgörs av instrumentkroppen, och genom vilken strängarna är spända. Skillnaden är att på harpan går strängarna rätt ut från instrumentkroppen, medan de på lyratypen löper över instrumentkroppen som på en fiol eller gitarr.
Harpan härstammar förmodligen från Orienten. Många tidiga kulturer hade någon form av harpliknande instrument. Tidiga harpor var mer eller mindre diatoniskt stämda, liksom folkliga harpor än idag.
Tidigast belagd är en bågformig typ, konstaterad hos egyptierna redan omkring 3000 f. Kr. Den europeiska harpan försedd med pelare påträffas först hos angelsaxerna på 700-talet e. Kr. Under medeltiden var harpan allmänt känd i västra Europa, och en mindre harpa användes för ackompanjemang av minnessångare och trubadurer. Under senare delen av 1600-talet sattes små hakar på harpans hals, vilka möjliggjorde förkortning av strängarna (hak-harpa).
På 1720-talet utvecklade Hochbrucker en pedalharpa med sju pedaler för att få en kromatisk skala utan ohanterligt många strängar. Enkelpedalharpan kan höja alla strängars tonhöjd med ett halvt tonsteg.
Inemot 1810 kom à double mouvement-harpan (dubbelpedalharpan), som uppfanns av Sébastien ?rard. Den möjliggjorde en förhöjning av 2 gånger en halvton och spelning i alla tonarter.
Den moderna dubbelpedalharpan har pedaler med tre olika lägen för att höja, neutralisera respektive sänka de olika strängarna. Pedalharporna är diatoniskt stämda och på dubbelpedalharpan justerar de sju pedalerna var för sig alla harpans olika strängar. Den vanliga moderna orkesterharpan är en dubbelpedalharpa, där tonerna kan både höjas och sänkas, och har 46 - 48 strängar. Enklare harpor och övningsharpor har en mekanisk vippa vid varje sträng som alla behöver slås om för att byta tonart.
Ett försök att ersätta den dyrbara och svårspelade pedalharpan genom ett klaverinstrument med harpliknande klang gjordes med klaverharpan (claviharpe), uppfunnen av J. C. Dietz 1813.
Irlands statsvapen avbildar en harpa.
Se även
Psalterium
Kantele
Luta
Lyra
Noter
^ Carlquist, Gunnar (red.) (1932). Svensk uppslagsbok. Malmö: Svensk Uppslagsbok AB:s förlag, band 12 s. 685-86.
^ [a b] Carlquist, Gunnar (red.) (1932). Svensk uppslagsbok. Malmö: Svensk Uppslagsbok AB:s förlag, band 12 s. 686.
Wikimedia Commons har media som rör Harpa
Bilder & media
v 'EUR d 'EUR r

Symfoniorkesterns instrument

Träblåsinstrument

Piccolaflöjt · Tvärflöjt · Oboe · Engelskt horn · Klarinett · Essklarinett · Basklarinett · Fagott · Kontrafagott


Bleckblåsinstrument

Valthorn · Trumpet · Trombon · Bastrombon · Tuba


Stråkinstrument

Violin · Viola · Cello · Kontrabas


Slagverksinstrument

Timpani · Virveltrumma · Bastrumma · Vibrafon · Xylofon · Marimba · Klockspel · Rörklockor · Triangel · Gong · Tamburin · Träblock · Claves · Maraca · Kastanjetter · Tamtam · Puka


-vriga instrument

Harpa · Celesta · Piano


Sporadiskt förekommande instrument

Altflöjt · Heckelfon · Saxofon · Piccolatrumpet · Bastrumpet · Eufonium · WagnertubaKälla: Wikipedia, den fria encyklopedin.


Flicknamn Harpa: Vad tycker andra om Harpa?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA Image

*