Islay

Namnbetydelse Islay

Vad betyder Islay?

Här hittar du information om namnet Islay.

Vad betyder ditt namn Islay? Namnbetydelse, namnstatistik, ursprung, mm.

Islay är ett kvinnonamn.

Koordinater: 55°46'EURN 6°11'EURV / 55.767°N 6.183°V / 55.767; -6.183
Port Ellen


Port Ellen


Islay (engelskt uttal 'ajla'; på skotsk gäliska OEle) är en ö i inre Hebriderna tillhörande Skottland. Huvudstad är Bowmore. Islay är känd för Islaywhisky som blivit en stor turistattraktion.
-n är 619 km² stor och har ca 3 500 invånare.
Det vanligaste sättet att ta sig till Islay är med färja tillhörande CalMac (Caledonian MacBrayne) från Kennacraig på Kintirehalvön. Dessa har ett par avgånger varje dag och lägger till vid antingen Port Askaig på Islays östkust eller Port Ellen vid öns sydöstra kust. Resan tar cirka två timmar.
Man kan även flyga reguljärt från bland annat Glasgow. Islays flygplats är belägen ungefär mitt emellan Bowmore och Port Ellen.
Destillerier
Islay malt whisky produceras av åtta destillerier på ön. På södra kusten ligger från öster till väster Ardbeg, Lagavulin och Laphroaig. På östra kusten ligger Caol Ila och Bunnahabhain och på centrala och västra delen av ön finns slutligen Bowmore, Bruichladdich, och det 2004 nystartade Kilchoman. Tidigare fanns, som överallt i Skottland, en mängd små destillerier.
De tre destillerierna på södra sidan av ön samt Bowmore, Caol Ila och Kilchoman tillverkar den smakrikaste whiskyn med stark ton av rök som gjort Islaywhisky berömd. (Ardbeg och Lagavulin är sannolikt de rökigaste av alla sorter). Bruichladdich och Bunnahabhain är lättare till smaken.
Blended whisky framställs också på ön av Bruichladdich och deras Master Distiller James McEwan. Bruichladdich är de enda som buteljerar på ön.
Se även
Islaywhisky

Källa: Wikipedia, den fria encyklopedin.


Flicknamn Islay: Vad tycker andra om Islay?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA Image

*